OVER ONS

In ons team staat de zorg voor het kind altijd centraal.
Over ons - Thuis in Autisme

Wie wij zijn

Angelique - Thuis in Autisme
Angelique van Asperen

Licentiehouder Geef me de 5 ambulant begeleider

Mijn naam is Angelique van Asperen. Ik zou mijzelf omschrijven als een sociale, zorgzame en oplossingsgerichte vrouw die van aanpakken houdt.
Voor iedere uitdaging zoek ik een oplossing, samen stellen wij het juiste begeleidingsplan op en werken we aan verbetering.


Na jaren te hebben gewerkt als persoonlijk begeleider voor diverse doelgroepen, heb ik gekozen mij te specialiseren in het begeleiden van personen met een Autisme Spectrum Stoornis. Hiervoor heb ik de post-HBO opleiding ‘Geef me de 5’ gedaan. Een praktische methodiek die kinderen, volwassenen en hun omgeving helpt om het leven met een Autisme Spectrum Stoornis te ondersteunen.

Ik heb twee volwassen kinderen, waarvan één de diagnose Autisme Spectrum Stoornis heeft. Mijn zoektocht naar het beste voor mijn kind(eren) hebben mij gemotiveerd cursussen en opleidingen te doen over de Autisme Spectrum Stoornis. Vanuit deze professionele kennis en mijn eigen ervaring wil ik nu anderen helpen.

Brandon Raaphorst

Psychomotorische therapeut & ambulant begeleider

Mijn naam is Brandon, ik ben 25 jaar oud en afgestudeerd als psychomotorisch therapeut (PMT’er). Met een passie voor sociaal werk en een achtergrond in de methode “Geef me de 5”, vind ik het leuk om anderen te ondersteunen en samen te werken.

Sporten speelt een belangrijke rol in mijn leven, waarmee ik actief en gezond blijf. Naast mijn professionele ervaring heb ik een oudere broer met ASS, wat mij extra motiveert om proactief oplossingen te vinden en de best mogelijke begeleiding te bieden.

Vanuit mijn eigen professionele kennis en mijn persoonlijke ervaringen wil ik nu anderen helpen.

Brandon - Thuis in Autisme
Hannah - Thuis in Autisme
Hannah Logchies

Psychomotorische therapeut & ambulant begeleider

Ik ben Hannah Logchies, 23 jaar oud. Ik zou mijzelf omschrijven als een sociaal, sportief en oplossingsgericht persoon. In 2022 ben ik afgestudeerd aan de studie psychomotorische therapie en bewegingsagogie.

Na mijn studie heb ik verschillende cursussen gevolgd van de methodiek Geef me de 5 en ben ik mij gaan specialiseren in de Autisme Spectrum Stoornis. Mijn werk richt zich vooral op het begeleiden en ondersteunen van kinderen en jongeren. Daarnaast geef ik PMT en bewegingsagogie, waarbij ik gebruik maak van sport en beweging als middel om te werken aan jouw hulpvraag. Samen met jou ga ik graag aan de slag om te kijken naar wat jou kan helpen en zullen we samen uitdagingen aan gaan. 

Met mijn kennis en ervaringen wil ik graag anderen helpen.

Onze diensten

Logeerweekenden

Wij bieden logeerweekenden aan voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die in aanmerking komen.

Ambulante begeleiding

Gericht op het creëren van een
gestructureerde en ondersteunende thuisomgeving.

Begeleiding op school

Samen met jou zoeken we naar
de handvatten die jij nodig hebt op
school.

Psychomotorische therapie

Gericht op het behandelen van psychische klachten door middel van beweging.

Bewegingsagogie

Stimuleert mensen die weinig bewegen om actief te worden door middel van sport en spel.

Gezinsbegeleiding

Gezinsbegeleiding met de methode “Geef me de 5”, die structuur biedt door vijf cruciale vragen.

Psychomotorische therapie

Gericht op het behandelen van psychische klachten door middel van beweging.

Bewegingsagogie

Stimuleert mensen die weinig bewegen om actief te worden door middel van sport en spel.

Gezinsbegeleiding

Gezinsbegeleiding met de methode “Geef me de 5”, die structuur biedt door vijf cruciale vragen.

Onze werkwijze

Bij Thuis in Autisme geloven we in een gepersonaliseerde en gestructureerde aanpak om kinderen en jongeren met autisme te ondersteunen. Onze werkwijze is zorgvuldig opgebouwd om elk gezin op maat gemaakte ondersteuning te bieden, waarbij we gebruikmaken van verschillende diensten die zijn afgestemd op de behoeften van ieder kind/iedere jongere. 

Diensten - Onze werkwijze

Geef me de 5

“Geef me de 5” is een methode ontwikkeld door Colette de Bruin voor kinderen en jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Door een praktische aanpak en heldere richtlijnen maakt “Geef me de 5” het leven overzichtelijker en beheersbaarder.

Begeleiding op maat

Het is belangrijk om samen te kijken naar wat jij nodig hebt en waarin jij begeleiding zou willen. We gaan samen opzoek naar wat passend is voor jou en jouw gezin.

Wij werken in een team

Binnen Thuis in Autisme werken wij in een team. Ons team bestaat uit Social Workers en psychomotorische therapeuten/bewegingsagogen. Daarnaast zijn wij met ons team gespecialiseerd in de Autisme Spectrum Stoornis en methodiek Geef me de 5.

Ervaringen van cliënten
en hun omgeving

Logeerweekenden

Wij bieden logeerweekenden aan voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die in aanmerking komen voor logeeropvang. De doelgroep waarvoor wij de logeerweekenden aanbieden zijn kinderen en/of jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis.

De logeeropvang kan bijdragen aan ontlasting van ouders en/of de gehele thuissituatie. Daarnaast kan het bijdragen aan de ontwikkeling van het kind/de jongere op verschillende gebieden, zoals in het uitbreiden van vaardigheden op sociaal gebied. Binnen onze organisatie en tijdens het logeerweekend werken we wegens de methode Geef me de 5. Dit biedt structuur in het weekend. De methode is praktisch, duidelijk en verhelderend voor de kinderen/jongeren. We werken met picto-borden en houden ons altijd aan de gemaakte afspraken. We maken voor elk weekend een vaste planning van te voren, waardoor het voor de kinderen/jongeren duidelijk en voorspelbaar is. Op het weekend doen we verschillende binnen- en buitenactiviteiten, maar plannen wij ook rustmomenten voor het kind/de jongere.

Deskundige begeleiding

Tijdens de logeeropvang wordt gewerkt per kind/jongere aan verschillende doelen vanuit zijn of haar ondersteuningsverslag die betrekking hebben op het logeerweekend.  
De begeleiders werken vanuit de visie van Geef me de 5, die speciaal ontwikkeld is voor de begeleiding van kinderen/jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis. De begeleiders zijn ervaren in het begeleiden van kinderen en jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis en/of psychiatrische problematiek. Daarnaast zijn ze opgeleid in verschillende vakgebied zoals, psychomotorische therapie, social work en post-HBO niveau van Geef me de 5. Tevens is één van de begeleiders licentiehouder van Geef me de 5.

Programma

De weekenden worden ruim van te voren ingepland. U krijgt een jaaroverzicht waarin de datums van de weekenden verwerkt zijn. Aan de hand van het overzicht kunt u aangeven wanneer uw kind aanwezig zal zijn. Het programma van het weekend is één week van tevoren bekend en zal zo nodig van tevoren met het kind/de jongere besproken en doorgenomen worden. Aan het begin van het weekend zal het gehele programma met iedereen besproken worden, om zo duidelijkheid te geven over het weekend.

Praktische informatie

De logeeropvang vindt één keer in de drie weken plaats van vrijdagmiddag tot en met zondagmiddag. Het logeerweekend start op vrijdagmiddag om 16uur en eindigt zondag middag om 15uur. Onze locatie ligt in de provincie Zuid-Holland.
De kinderen en jongeren verblijven in kleine groepen van maximaal 6 kinderen en minimaal 2 begeleiders per huisje. Deze groepen worden ingedeeld op basis van leeftijd en begeleidingsbehoefte.

Financiering

Logeeropvang voor kinderen tot 18 jaar valt onder de jeugdwet en wordt gefinancierd vanuit het Persoonsgebonden Budget (PGB). De gemeente voert de jeugdwet uit. 
Voor vragen of hulp hierbij kun je kijken op: www.pgb.nl, naar de website van uw gemeente of kunt u eerst contact met ons opnemen.

Ambulante begeleiding

Onze ambulante begeleiding richt zich op het bieden van ondersteuning aan kinderen en jongeren in hun thuisomgeving. We passen de methode “Geef me de 5” toe om structuur en duidelijkheid te creëren. Deze methode helpt ons om dagelijkse routines en onverwachte situaties inzichtelijk en beheersbaar te maken door het beantwoorden van vijf cruciale vragen: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Hoe.

Gebruik van Picto’s

Om de structuur verder te ondersteunen, maken we gebruik van picto’s, visuele symbolen die helpen om dagelijkse routines en activiteiten te verduidelijken. Deze picto’s worden geïntegreerd in een visuele dagplanning, zodat het kind of de jongere op een duidelijke manier kan zien wat er op een bepaalde dag gaat gebeuren. Dit visuele hulpmiddel helpt bij het verminderen van stress en bevordert de zelfstandigheid door het bieden van visuele aanwijzingen en herinneringen.

Afspraken en Communicatie

We maken zowel visuele als tekstuele afspraken om ervoor te zorgen dat er geen misverstanden ontstaan en dat de verwachtingen helder zijn. Dit omvat het opstellen van schriftelijke afspraken over dagelijkse routines, gedragsverwachtingen en andere belangrijke aspecten van het dagelijks leven. Door afspraken zowel visueel als tekstueel vast te leggen, kunnen kinderen en jongeren deze beter onthouden en toepassen.

Behoeftebepaling

Bij het aanbieden van ambulante begeleiding kijken we nauwkeurig naar de specifieke behoeften van elk kind of elke jongere. We evalueren hun situatie en passen onze begeleiding aan op hun individuele uitdagingen en voorkeuren. Samen met het kind/de jongere gaan we aan de slag met vraagstukken waar zij tegenaanlopen in het dagelijks leven.

Begeleiding op school

Wij bieden extra ondersteuning binnen de schoolsituatie voor leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Ons doel is om samen met jou te zoeken naar de handvatten die jij nodig hebt om succesvol en prettig te kunnen functioneren op school.
Onze aanpak is veelzijdig en afgestemd op jouw specifieke behoeften. We bieden begeleiding die je kan helpen bij het navigeren door de dagelijkse schoolroutine en bij het overwinnen van eventuele obstakels die je tegenkomt. Deze begeleiding is individueel. Daarnaast kijken we mee in de klas om een goed beeld te krijgen van jouw interacties en leeromgeving. Door aanwezig te zijn in de klas, kunnen we gerichte adviezen en praktische tips geven aan zowel jou als je leerkrachten. Dit helpt om de leeromgeving beter af te stemmen op jouw behoeften, waardoor je je meer op je gemak voelt en beter kunt presteren.

Een belangrijk onderdeel van onze ondersteuning is het geven van uitleg over de Autisme Spectrum Stoornis aan jou en je leerkrachten. Begrip en kennis over ASS kunnen een groot verschil maken in hoe jij je voelt en functioneert op school. Wij werken aan de hand van de methode Geef me de 5. 

Ons doel is om een ondersteunend en inclusief schoolklimaat te creëren waarin jij je kunt ontwikkelen. We werken nauw samen met jou, je ouders en je school om een aanpak te vinden die aansluit bij jouw behoeften en mogelijkheden. Samen streven we naar een succesvolle en positieve schoolervaring voor jou.

Psychomotorische therapie

Psychomotorische therapie (PMT) is een therapievorm waarbij door middel van bewegen wordt gewerkt aan psychische klachten. De lichaamsbeleving en het bewegingsgedrag staan binnen de PMT centraal. Door middel van sport- en spelactiviteiten wordt je in de ervaring gezet. Op deze manier wordt de bewustwording van lichaamssignalen vergroot en kunnen gedragspatronen worden herkend. Door middel van deze ervaringen kan er geoefend worden met nieuw gedrag, wat vervolgens toegepast kan worden in de praktijk. Binnen de PMT wordt meer ingezet op het doen en het ervaren, dan op het praten. Aan het begin van de PMT stellen we samen de behandeldoelen op. Aan de hand daarvan worden de activiteiten aangeboden. Voorbeelden van hulpvragen die voorkomen in de psychomotorische therapie zijn: ‘Ik wil leren om mijn grenzen aan te kunnen voelen en vervolgens aan te kunnen geven.’, ‘Ik wil met mijn boosheid om leren gaan.’ De doelen van psychomotorische therapie zijn divers en kunnen onder andere het verbeteren van zelfbeeld, het vergroten van zelfvertrouwen, het verminderen van stress en angst, en het bevorderen van sociale interactie omvatten. De therapie kan ook helpen bij het reguleren van emoties en het ontwikkelen van copingstrategieën voor dagelijkse uitdagingen. Door middel van beweging kun je ontdekken hoe je jouw gevoelens en gedragingen uiten en leer je nieuwe manieren om met stress en spanning om te gaan.

Resultaten en effectiviteit

Onderzoek heeft aangetoond dat PMT effectief kan zijn in het verbeteren van zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Cliënten rapporteren vaak verbeteringen in hun algehele welzijn, een groter gevoel van controle over hun leven en een betere omgang met stress en emoties.
Psychomotorische therapie biedt een waardevolle aanvulling op traditionele therapievormen door het unieke vermogen om de verbinding tussen lichaam en geest te benutten. Het helpt niet alleen om problemen te begrijpen, maar ook om daadwerkelijk veranderingen in het leven te realiseren door middel van beweging en lichaamsgericht werk. Hierdoor is PMT een krachtige en effectieve therapievorm voor een breed scala aan psychische en psychosomatische klachten.

Waar is de psychomotorische therapie?

De psychomotorische therapie vindt plaats in een gymzaal of grote ruimte. Afhankelijk van uw woonplaats kan gekeken worden naar de mogelijkheden waar de PMT plaats kan vinden.

Bewegingsagogie

Bewegingsagogie richt zich op het begeleiden en behandelen door middel van sport, spel en andere vormen van bewegen. Het is een vakgebied dat speciaal is ontwikkeld om mensen die weinig of niet adequaat bewegen, uit te nodigen om in beweging te komen. De bewegingsagoog speelt hierbij een cruciale rol door het aanbieden van diverse sport- en bewegingsactiviteiten die bijdragen aan de psychosociale, lichamelijke, emotionele en cognitieve ontwikkeling van de deelnemers.

De kern van bewegingsagogie is mensen in beweging brengen. De activiteiten zijn ontworpen om niet alleen de fysieke gezondheid te verbeteren, maar ook de lichaamsbeleving en bewustwording van de bewegingsruimte te stimuleren.
Een bewegingsagoog werkt vaak met verschillende thema’s zoals grenzen stellen, samenwerken, emoties en kracht. Door deze thema’s te integreren in de sport- en bewegingsactiviteiten, wordt niet alleen het fysieke aspect van bewegen aangepakt, maar ook het psychosociale en emotionele aspect. 

Daarnaast is het doel om bewegingsgedrag en de bewegingsvaardigheden te activeren en te optimaliseren. Hierbij staan plezier in het bewegen en een ontspannen en sportieve sfeer centraal. Deze benadering zorgt ervoor dat deelnemers zich op hun gemak kunnen voelen en gemotiveerd zijn om actief deel te nemen aan de activiteiten.
In de praktijk betekent dit dat de bewegingsagoog niet alleen fysieke oefeningen aanbiedt, maar ook sociaal-emotionele steun biedt tijdens het bewegen. Dit kan variëren van het aanleren van nieuwe vaardigheden tot het creëren van een ondersteunende omgeving waarin deelnemers zich veilig voelen om hun grenzen te verkennen.

Praktische informtie

Iedere dinsdagavond van 17.30 tot 19.00 wordt bewegingsagogie gegeven aan een groep, bestaande uit kinderen, tieners en jongvolwassenen. De bewegingsagogie wordt gegeven in de gymzaal bij de Bonte Koe in Pernis Rotterdam.

Gezinsbegeleiding

Bij onze organisatie bieden we gezinsbegeleiding aan. Onze begeleiding is gericht op het creëren van een gestructureerde thuissituatie door gebruik te maken van de methode “Geef me de 5”. Samen met het gezin beantwoorden we vijf cruciale vragen voor elke situatie: de WIE, WAT, WAAR, WANEER en HOE. Deze vragen helpen om dagelijkse routines en onverwachte gebeurtenissen voorspelbaar en beheersbaar te maken. Bijvoorbeeld, bij het plannen van een dagje uit naar het park, beantwoorden we deze vragen om ervoor te zorgen dat het kind precies weet wat hij of zij kan verwachten. 

Psycho-educatie

Een belangrijk onderdeel van onze begeleiding is psycho-educatie. We geven uitgebreide informatie over wat autisme is en hoe het zich kan uiten, aan zowel de ouders als het kind. Dit doen we zodat iedereen een beter begrip heeft van wat autisme inhoudt en hoe het specifieke kind hiermee omgaat. Door middel van gesprekken en visuele hulpmiddelen leren we ouders en kinderen over de kenmerken van autisme en bieden we strategieën aan om hiermee om te gaan in het dagelijkse leven.

Reflectie op eerdere gebeurtenissen

Reflectie speelt een cruciale rol in onze begeleiding. Samen met het gezin kijken we terug op eerdere gebeurtenissen en situaties die moeilijk waren. We analyseren wat er gebeurde, waarom het gebeurde en hoe iedereen reageerde. Door deze reflectie kunnen we patronen en triggers identificeren die stress of problemen veroorzaken. Deze inzichten gebruiken we om nieuwe strategieën te ontwikkelen en toe te passen in toekomstige vergelijkbare situaties.

Duidelijke afspraken voor de toekomst

Na reflectie en het begrijpen van de specifieke behoeften van het kind en het gezin, maken we duidelijke afspraken voor de toekomst. Deze afspraken zijn gebaseerd op de vijf vragen van “Geef me de 5” en zijn bedoeld om voorspelbaarheid en structuur te bieden. We stellen samen met het gezin concrete doelen en plannen op, zoals:

  • Het creëren van een visuele dagplanning die dagelijks wordt bijgewerkt.
  • Het instellen van vaste routines voor ochtend- en avondactiviteiten.
  • Het maken van afspraken over communicatie en gedrag in het gezin.

 

Deze afspraken worden gedocumenteerd en regelmatig geëvalueerd om ervoor te zorgen dat ze effectief zijn en aangepast kunnen worden indien nodig.